donderdag 16 oktober 2008

Defensie gaat extra geld besteden om dreiging van bermbommen aan te pakken

Het Ministerie van Defensie gaat ruim 78 miljoen euro extra besteden om de strijd tegen de levensgevaarlijke bermbommen bermbommen in Afghanistan op te voeren. Acht van de zeventien omgekomen Nederlandse militairen in Afghanistan vonden door zo’n bom de dood.

Kolonel Joland Dubbeldam, die verantwoordelijk is voor de Joint Taskforce Counter-IED, heeft in de actualiteitenrubriek EénVandaag gezegd “blij met het extra geld” te zijn.

De eerste middelen moeten dit jaar al in het gebied komen, aldus Dubbeldam.

Men kan ook stellen dat ze dit jaar “pas” naar dit gebied gaan, omdat de problematiek al jaren bestaat en bekend is.

Ook onder de politie, de hulpverleners en de burgers van Afghanistan vallen veel slachtoffers door de explosieven.

Het springtuig wordt volgens deskundigen ook steeds krachtiger, en er is een soort wedloop aan de gang tussen beschermende maatregelen en het vervaardigen van de explosieven.

Het ministerie zet al steeds meer middelen in om te voorkomen dat de bommen geplaatst worden. Er gat nu in Afghanistan en laboratorium worden opgezet en er wordt meer energie gestoken om inlichtingen te verzamelen.

Zo wil de Joint Taskforce Counter-IED onder meer proberen om bij de figuren te komen die de bommen vervaardigen. De bevolking moet gevraagd worden om verdachte zaken te melden.

Het bedrag dat extra wordt geïnvesteerd komt overeen met het bedrag dat bij Defensie over is omdat er een tekort is aan ongeveer 7.000 personeelsleden.

Defensie gebruikt al speciale robots om explosieven op te sporen. Verder worden er honden opgeleid die springladingen kunnen ontdekken.

Dubbeldam is van mening: “Als we alle maatregelen nemen die elkaar aanvullen, dan wordt het zeker veiliger.”

Ze voegt er wel aan toe: “Maar ik kan geen garanties geven natuurlijk.”

In Afghanistan is het jaar in jaar uit onveiliger geworden sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd verdreven, zo verklaarde de Afghaanse minister van defensie Abdul Rahim Wardak deze week in Kabul.

De militanten die in opstand zijn tegen de Afghaanse overheid en de aanwezigheid van buitenlandse troepen hebben zich steeds meer toegelegd op zelfmoordaanvallen en aanslagen met bermbommen.

Geen opmerkingen: